Міжнародний форум. Панельна дискусія “Верховенство права та правосуддя”

На завершальній панельній дискусії Міжнародного Форуму учасники мали змогу послухати та подискутувати із практикуючими юристами, які поділилися досвідом власної професійної діяльності. Спікери розкрили особливості юридичної діяльності з огляду принципу верховенства права та його важливості у сфері правосуддя.

Під час третьої панельної дискусії “Верховенство права та правосуддя” спікерами були:

  • Гладишева Христина, суддя Рівненського районного суду Рівненської області, тренерка Національної школи суддів України;
  • Філатова Алла, адвокатка, заступниця голови Ради адвокатів Рівненської області, членкиня ради комітету та регіональна представниця Молодіжного комітету НААУ NextGen;
  • Крапивін Євген, юрист, експерт Центру політико-правових реформ та JustGroup, контентний редактор платформи «JustTalk», національний консультант Ради Європи.

Христина Гладишева, виступаючи з темою “Сучасні виклики перед судовою владою в контексті забезпечення верховенства права”, наголосила на необхідності незалежності та професіоналізму суддівського корпусу як головних складових верховенства права. Також спікерка зазначила, що суди повинні вдосконалювати свою роботу, шляхом впровадження електронних систем, альтернативних способів врегулювання спорів та посилювати комунікацію з громадськістю.

Алла Філатова, виступаючи з темою “Взаємодія українських адвокатів та правозахисних організацій в ЄС в аспекті захисту прав людини”, підкреслила важливість співпраці між адвокатськими об’єднаннями та правозахисними організаціями для забезпечення справедливості та захисту прав громадян. Особливий наголос спікерка зробила щодо необхідності активного залучення молодих адвокатів до цих процесів та забезпечення їхньої належної підготовки.

Євген Крапивін, виступаючи з темою “Як забезпечити верховенство права в кримінальному правосудді та які виклики необхідно подолати сьогодні?”, зосередив свою увагу на необхідності реформування кримінальної системи, забезпечення доступу до правосуддя та гарантування прав громадян, зокрема підозрюваних та обвинувачених. Також було наголошено на важливості підвищення ефективності кримінального правосуддя та запобігання корупції в судовій системі.

Модератором панельної дискусії була Ольга Балацька, кандидатка юридичних наук, доцентка, керівниця проєкту “Права людини в ЄС”, директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки НаУОА.

Фото Анни Клокової