Основні права та свободи людини в ЄС

5 ECTS (150 годин). Лекції: 38 годин; семінарські заняття: 34 години; самостійна робота (науковий проект): 78 годин на один семестр.

Курс розкриває більш глибоке розуміння стандартів прав людини, загальних принципів громадянства ЄС та описує основні питання його розвитку в європейських країнах. Також розглядаються основи правової держави, цінності, стандарти європейської системи захисту прав людини та основоположних свобод в ЄС. Надається детальний огляд та аналіз актуальних питань судової практики ЄС, її імплементації в національні правові системи країн-членів. Учасники отримають розуміння, знання та навички з різних аспектів захисту основоположних прав і свобод в ЄС.

Тема 1. Основоположні права і свободи людини в ЄС: загальний огляд.
Основні цінності, поняття та принципи права Європейського Союзу. Історичний розвиток права ЄС. Стандарти захисту прав людини в ЄС та державах-членах. Верховенство права та демократія в правовій доктрині ЄС.

Тема 2. Хартія Європейського Союзу про основні права людини.
Права людини в Хартії основних прав. Структура та зміст Хартії. Місце Хартії в національних правових системах країн ЄС та України. Класифікація прав людини за Хартією.

Тема 3. Інституційна структура Європейського Союзу.
Види інститутів та органів ЄС. Основні інститути прийняття рішень в ЄС. Функції Європейського Парламенту, Ради Європейського Союзу, Європейської Комісії. Роль Суду Європейського Союзу. Принципи прецедентного права ЄС та інтерпретації Суду ЄС.

Тема 4. Людська гідність та особисті права людини в праві ЄС.
Людська гідність як цінність права ЄС. Зміст та межі права на життя. Право на особисту недоторканність. Повага до недоторканності особи у сферах медицини та біології. Заборона катувань та нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання. Заборона рабства та примусової праці.

Тема 5. Основні свободи, що гарантуються правом ЄС.
Свобода як цінність права ЄС. Основні права на свободи за Хартією. Право на свободу думки, совісті та релігії. Право на свободу вираження поглядів та інформації. Свобода мирних зібрань та об’єднань. Свобода мистецтв і науки.

Тема 6. Право на повагу до приватного і сімейного життя.
Зміст та обсяг права на повагу до свого приватного і сімейного життя, житла і кореспонденції. Право на шлюб та право на створення сім’ї. Захист персональних даних.

Тема 7. Право на освіту в ЄС.
Доступ до освіти в Європі: рамки та порядок денний. Європейські цінності в освіті, академічному житті та університетах. Освітня політика держав-членів ЄС. Стратегічні пріоритети формальної та неформальної освіти впродовж життя.

Тема 8. Свобода підприємницької діяльності та право власності.
Взаємозв’язок між правом власності та правом на підприємницьку діяльність. Його обмеження та роль у європейському правопорядку. Право на здійснення господарської або комерційної діяльності. Основні правові моделі права власності на житло. Реєстрація земельних ділянок. Продаж нерухомості. Встановлення іпотеки.

Тема 9. Зайнятість: основні права і свободи.
Поняття права на працю та на заняття діяльністю, яку вільно обирають або на яку вільно погоджуються. Умови праці громадян Союзу.

Тема 10. Рівність і недискримінація.
Поняття рівності та недискримінації. Рівність перед законом. Культурна, релігійна та мовна різноманітність. Рівність між жінками та чоловіками. Інтеграція осіб з обмеженими можливостями. Види та форми дискримінації. Ідентифікація дискримінації: захищена ознака. Права дитини та людей похилого віку.

Тема 11. Права людини та солідарність.
Визначення солідарності в ЄС. Зміст та гарантії трудових прав. Соціальні права. Захист навколишнього середовища та прав споживачів.

Тема 12. Громадянство ЄС: унікальний правовий статус.
Історичний розвиток громадянства ЄС, основні поняття та принципи. Визначення, загальна характеристика, права, свободи, обов’язки, гарантії
характеристика, права, свободи, обов’язки, гарантії. Принципи верховенства права та демократії в європейській правовій доктрині

Тема 13. Правосуддя та основоположні права.
Право на ефективний засіб правового захисту та на справедливий суд. Презумпція невинуватості та право на захист. Принципи законності та пропорційності кримінальних правопорушень і покарань. Право не бути двічі судимим або покараним у кримінальному провадженні за одне й те саме кримінальне правопорушення.