Про Жана Моне

Жан Моне (нар. 9 листопада 1888, Коньяк, Франція – пом. 16 березня 1979, Ужаррей), французький політекономіст і дипломат, який започаткував комплексне економічне планування в Західній Європі після Другої світової війни. У Франції він був відповідальним за успішний план, розроблений для відбудови та модернізації зруйнованої економіки цієї країни.

Під час Першої світової війни Моне був представником Франції в Міжсоюзницькій морській комісії, а після війни – заступником Генерального секретаря Ліги Націй (1919-23). Потім, після реорганізації сімейного коньячного бізнесу, він став європейським партнером нью-йоркського інвестиційного банку в 1925 році.

На початку Другої світової війни був призначений головою Франко-британського економічного координаційного комітету. У червні 1940 року саме він запропонував Уїнстону Черчиллю створити франко-британський союз. Після укладення франко-німецького перемир’я виїхав до Вашингтона, а в 1943 році був направлений до Алжиру для роботи з тамтешньою адміністрацією Вільної Франції.

Після звільнення Франції Моне очолив урядовий комітет з підготовки комплексного плану реконструкції та модернізації французької економіки. 11 січня 1947 року План Моне був прийнятий французьким урядом, а сам Моне був призначений генеральним комісаром Національної ради з планування. У травні 1950 року він разом з Робертом Шуманом, тодішнім міністром закордонних справ Франції, запропонував створити спільний європейський ринок вугілля і сталі країнами, які бажають делегувати свої повноваження щодо цих галузей незалежному органу. Шість країн – Франція, Західна Німеччина, Італія, Бельгія, Нідерланди та Люксембург – підписали в 1951 році договір про створення Європейського об’єднання вугілля та сталі (ЄОВС). З 1952 по 1955 рр. Моне був першим президентом Вищого органу ЄОВС. ЄОВС надихнуло на створення Європейського економічного співтовариства, або Спільного ринку, в 1957 році.

У 1955 році Моне організував Комітет дій для Сполучених Штатів Європи і був його президентом з 1956 по 1975 рік. У 1976 році глави дев’яти урядів країн Спільного ринку присвоїли Моне звання “Громадянин Європи”. У тому ж році він опублікував свої “Мемуари” (Mémoires, 1978).

Фото: https://youth.europa.eu/nnfe/jean-monnet_en
Текст: https://www.britannica.com/biography/Jean-Monnet

Еразмус+ Дії Жана Моне
Програма Жана Моне була започаткована в 1990 році і тільки з 2014 року програма була трансформована в Дії Жана Моне в рамках програми ЕРАЗМУС+.
В рамках Програми Еразмус+ Дії Жана Моне спрямовані на сприяння передовому досвіду у викладанні та дослідженнях у сфері вивчення Європейського Союзу в усьому світі. Ця діяльність також спрямована на сприяння діалогу між академічною спільнотою та політиками, зокрема з метою покращення управління політикою ЄС. Основні заходи включають курси, дослідження, конференції, мережеву діяльність та публікації у сфері європейських студій.
Дослідження Європейського Союзу охоплюють вивчення Європи у всій її повноті з особливим акцентом на процес європейської інтеграції як у внутрішньому, так і в зовнішньому аспектах.
Дії Жана Моне мають три види діяльності:

  • Викладання та дослідження: Жана Моне модулі, кафедри та центри досконалості.
  • Підтримка асоціацій: Асоціації Жана Моне.
  • Політичні дебати з академічним світом: Мережі Жана Моне та проекти Жана Моне.