Права громадян ЄС: case study

5 ECTS (150 годин). Лекції: 38 годин; семінари: 34 години; самостійна робота (науковий проект): 78 годин на один семестр.

Курс сприяє кращому розумінню загальних принципів громадянства ЄС та описує основні питання його розвитку в європейських країнах. Він також присвячений вивченню практичної реалізації прав через кордони, таких як право голосувати, навчатися, працювати або проживати в інших державах-членах ЄС, захисту та просуванню цих прав. Програма передбачає детальний огляд та аналіз актуальних питань судової практики ЄС, її імплементацію в національні правові системи країн-членів ЄС. Учасники отримають розуміння, знання та навички з різних аспектів прав громадянства ЄС.

Тема 1. Громадянство ЄС: унікальний правовий статус.
Історичний розвиток громадянства ЄС, основні поняття та принципи. Визначення, загальна характеристика, права, свободи, обов’язки
характеристика, права, свободи, обов’язки, гарантії. Принципи верховенства права та демократії в європейській правовій доктрині.

Тема 2. Інститути Європейського Союзу.
Європейський Парламент, Рада Європейського Союзу, Європейський Суд, Європейська Комісія. Співвідношення інститутів ЄС та національних правозахисних систем і органів.

Тема 3. Права громадян в рамках Хартії основних прав людини.
Структура та зміст Хартії. Місце Хартії як джерела права в національних правових системах країн ЄС та України. Класифікація прав громадян за Хартією.

Тема 4. Право на вільне пересування в межах ЄС.
Право на вільне пересування – один з ключових основоположних принципів єдиного ринку ЄС. Підготовка до переїзду. Шенгенські правила. Адміністративні формальності.

Тема 5. Право на проживання в іншій державі-члені ЄС.
Перебування на території країн-членів ЄС. Соціальні виплати, медичне страхування, реєстрація місця проживання. Форми дискримінації за національною ознакою при проживанні в іншій державі-члені ЄС. Взаємодія з банками, органами влади, орендодавцями.

Тема 6. Право голосувати та висувати свою кандидатуру на виборах до Європейського Парламенту.
Умови реалізації права голосу та права бути обраним на виборах до Європейського Парламенту в державі-члені. Пряме загальне виборче право при вільному і таємному голосуванні.
Директива 93/109/ЄС про право балотуватися на виборах до Європейського Парламенту. Вибори до Європейського парламенту. Електронне або онлайн голосування.

Тема 7. Право голосу та право балотуватися на муніципальних виборах.
Реалізація права голосу та права балотуватися. Директива ЄС про право голосу та право балотуватися на муніципальних виборах (94/80/ЄС). Виборчі органи. Підрахунок результатів виборів на муніципальних виборах.

Тема 8. Право на належне врядування.
Інституції, органи, установи та агенції Союзу. Зміст та обсяг “належного врядування”, його правові та неправові аспекти. Загальні принципи, процедурні та матеріальні норми. Правила етичної поведінки. Мовні питання адміністрування.

Тема 9. Право на звернення до інституцій ЄС.
Право доступу до документів інституцій, органів, офісів та агенцій Союзу. Право на звернення до Європейського омбудсмена. Право на звернення до Європейського Парламенту.

Тема 10. Право на консульський захист.
Захист дипломатичними або консульськими установами. Директива 2015/637/ЄС від 20 квітня 2015 року про заходи з координації та співробітництва для полегшення консульського захисту непредставлених громадян Союзу в третіх країнах. Допомога, яка може бути надана посольствами/консульствами держав-членів ЄС.

Тема 11. Право на ефективний засіб правового захисту та справедливий суд.
Поняття та умови реалізації права на ефективний засіб правового захисту. Процесуальні вимоги права на справедливий суд та судовий розгляд. Права та гарантії обвинуваченого в практиці ЄС. Правова допомога.

Тема 12. Правосуддя: принципи та поняття.
Презумпція невинуватості у кримінальному процесі. Право на захист. Принципи законності та співмірності кримінального правопорушення та покарання. Право не бути двічі судимим або покараним у кримінальному провадженні за одне й те саме кримінальне правопорушення.

Тема 13. Суд Європейського Союзу.
Утворення, склад та внутрішня структура Суду. Юрисдикція Суду. Право на звернення до Суду та умови подання заяв. Принципи прецедентного права ЄС та тлумачення Суду.

Тема 14. Захист прав громадянства в ЄС: проблеми та можливості.
Основні правила застосування права Союзу. Рівень захисту прав людини в ЄС. Обмеження на здійснення прав і свобод.