Права людини в дії

5 ECTS (150 годин). Лекції: 38 годин; семінарські заняття: 34 години; самостійна робота (науковий проект): 78 годин на один семестр.

Курс дає розуміння прав людини в дії, прихильності до просування та захисту всіх прав людини в країнах-членах ЄС. Він описує основні питання громадянства ЄС в європейських країнах, просування прав людини, демократії та верховенства права в усіх аспектах. Курс також присвячений практичному здійсненню прав через кордони. Надається детальний огляд та аналіз актуальних питань судової практики ЄС, її імплементації в національні правові системи країн ЄС. Учасники отримають розуміння, знання та навички з різних аспектів права ЄС.

Тема 1. Права, свободи та принципи ЄС.
Спільні цінності прав і свобод людини в ЄС та країнах-членах. Відповідальність та обов’язки людини. Основні принципи права ЄС.

Тема 2. Що таке Хартія основних прав і як вона діє?
Співвідношення між Хартією та Європейською конвенцією з прав людини. Хартія та національне законодавство України. Структура та зміст Хартії. Класифікація прав і свобод людини за Хартією.

Тема 3. Бути громадянином ЄС: що це означає?
Права на проживання громадян ЄС та членів їх сімей. Право пересуватися в межах ЄС, а також жити, навчатися, працювати та засновувати бізнес в іншій державі-члені ЄС. Проживання на території країн-членів ЄС. Соціальні виплати, медичне страхування та реєстрація місця проживання.

Тема 4. Робота в ЄС: ілюзія чи реальність?
Право громадян жити і працювати в будь-якій іншій країні ЄС. Директиви ЄС про вільне пересування працівників. Європейська робоча віза. Система визнання кваліфікацій для ведення бізнесу в іншій державі-члені. Проживання на території країн-членів. Соціальні виплати, медичне страхування, реєстрація місця проживання.

Тема 5. Свобода пересування в ЄС.
Право громадянина ЄС вільно пересуватися та оселятися в будь-якій точці ЄС. Шенгенські правила. Обмеження свободи пересування в країнах-членах ЄС.

Тема 6. Освіта: як і чому навчатися в Європі?
Спектр освітніх та навчальних можливостей для студентів ЄС. Європейські освітні програми та академічна мобільність. Європейські стандарти вищої освіти та створення європейського освітнього простору в Україні.

Тема 7. Захист даних: чому це важливо і як захистити?
Принципи захисту даних. Відмінності між захистом даних, безпекою та конфіденційністю. Захист мобільних даних. Закони про захист даних та приватність. Імплементація Загального регламенту про захист даних (GDPR).

Тема 8. Що таке права рівності та недискримінації?
Принцип рівності та недискримінації в європейському праві. Прямі та непрямі відмінності, підстави для диференційованого ставлення. Види та форми дискримінації. Юридичне визнання, оскарження, обмеження.

Тема 9. Що розуміється під приватним і сімейним життям, житлом і кореспонденцією?
Право на повагу до приватного і сімейного життя, житла і кореспонденції: зміст та обсяг. Обставини втручання органу державної влади. Охорона здоров’я та соціальна допомога.

Тема 10. Як відбуваються вибори до Європейського Парламенту?
Виборча система. Виборці на європейських виборах. Кандидати, висунуті на виборах до Європарламенту. Заміщення депутатів Європарламенту. Ліміти витрат та пожертвувань кандидатів. Практика голосування в різних країнах ЄС. Електронне або онлайн голосування.

Тема 11. Як поскаржитися до інституцій ЄС?
Право подати петицію до Європейського Парламенту з приводу застосування права ЄС. Подання петиції через веб-сайт Європейського Парламенту. Служба “Твоя Європа” (Your Europe Advice). Адміністративні процедури врегулювання відносин зі скаржником щодо застосування права Європейського Союзу. Звернення до Європейської Комісії. Скарга до Європейського омбудсмена.

Тема 12. Правова допомога: хто може скористатися?
Безоплатна правова допомога та судові витрати. Ефективність та дієвість схем безоплатної правової допомоги. Порівняння схем безоплатної правової допомоги держав-членів ЄС. Право на правову допомогу та право на захист.

Тема 13. Доступ до правосуддя в Європі.
Складові права на доступ до правосуддя. Строки звернення до суду/альтернативного органу вирішення спорів. Процесуальна правоздатність та поняття “позов в інтересах суспільства”. Справедливий судовий розгляд: основні правила судочинства. Засоби правового захисту на європейському та міжнародному рівнях.

Тема 14. Як виглядатимуть права людини в ЄС після пандемії?
Вплив обмежувальних заходів на захист життя та здоров’я людей. Загострення існуючих викликів та нерівностей у всіх сферах життя. Захист прав людини під час Covid як “виснажливе завдання”. Виклики для європейського суспільства та України.