Міжнародний форум. Панельна дискусія “Демократія та постпандемічні виклики”

15 червня 2023 року в Національному університету «Острозька академія» відбувся міжнародний форум “Права людини, демократія і верховенство права: взаємодія в ЄС”.

Під час другої панельної дискусії “Демократія та постпандемічні виклики” спікерами були:

  • Іщук Сергій, доктор юридичних наук, доцент, директор Навчально-наукового інституту права імені І. Малиновського;
  • Блащук Тетяна, кандидатка юридичних наук, доцентка, завідувачка кафедри цивільно-правових дисциплін Навчально-наукового інституту права імені І. Малиновського;
  • Лациба Максим, керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень;
  • Котляр Анна, член Комісії з аналітично-методичного забезпечення Нотаріальної палати України, нотаріус Запорізького міського нотаріального округу.

Сергій Іщук, виступаючи з темою “Виклики для громадянського суспільства в умовах воєнного стану (на прикладі права на мирні зібрання)”, розповів про виклики, з якими стикається громадянське суспільство в умовах воєнного стану з фокусом на забезпечення прав на мирні зібрання.

Максим Лациба, виступаючи з темою “Стан правового забезпечення залучення участі громадян у виробленні місцевих рішень”, розглянув, на прикладі низки територіальних громад, стан правового забезпечення залучення громадян до вироблення рішень. Дискусія була насичена цікавими фактами та аналізом, що допомогло учасникам побачити шляхи покращення участі громадян у формуванні місцевого порядку денного.

Тетяна Блащук, виступаючи з темою “Забезпечення права на охорону здоров’я в Україні в контексті доступу до медичної допомоги в умовах воєнного стану”, звернула увагу на доступ до медичної допомоги в умовах воєнного стану та актуалізувала питання використання сучасних технологій у медицині в процесі надання відповідних послуг.

Анна Котляр, виступаючи з темою “Обмеження у вчиненні нотаріальних дій та інших дій для громадян та юридичних осіб держави-агресора в умовах воєнного стану. Проблеми санкційного законодавства”, порушила питання щодо обмежень у вчиненні нотаріальних дій та інших дій для громадян та юридичних осіб держави-агресора в умовах воєнного стану. Спікерка детально проаналізувала проблеми, які виникають в процесі нотаріальної діяльності, зокрема відсутність єдиного реєстру підсанкційних юридичних та фізичних осіб.

Модератором панельної дискусії був Віталій Лебедюк, кандидат наук з державного управління, доцент, старший дослідник проєкту “Права людини в ЄС”, директор аналітичного центру “Школа політичної аналітики «ПОЛІС»” Національного університету “Острозька академія”.

Фото Анни Клокової