Міжнародний форум. Панельна дискусія “Цілі та цінності прав людини”

15 червня 2023 року в Національному університету «Острозька академія» відбувся міжнародний форум “Права людини, демократія і верховенство права: взаємодія в ЄС”.

Під час першої панельної дискусії “Цілі та цінності прав людини” спікерами були:

  • Морган Елайдж, доктор економічних і теологічних наук (Швейцарія), почесний професор Острозького академічного братства;
  • Саяпін Сергій, доктор юридичних наук, професор та заступник декана Школи права Університету КІМЕП (Казахстан);
  • Філіп’єв Артем, кандидат юридичних наук, директор з правового забезпечення компанії КЕРНЕЛ, колишній гендиректор з адміністративних питань ПАТ “АрселорМіттал Кривий Ріг”.

Спікери ставили дискусійні питання та стимулювали слухачів до обговорення важливих проблем підтримки прав людини.

Елайджі Морган, виступаючи з темою “Чи може демократія вижити і процвітати, встромивши ніж у власне серце?”, намагався привернути увагу до проблемного питання, чи може демократія існувати та процвітати, маючи свої внутрішні протиріччя та недоліки? Його погляди стимулювали дебати щодо того, як забезпечити ефективний захист прав людини в умовах демократичного суспільства.

Сергій Саяпін, виступаючи з темою “Міжнародний кримінальний суд і Україна: випробування для міжнародного кримінального правосуддя”, порушив питання про випробування, з якими стикається міжнародне кримінальне правосуддя в контексті війни в Україні. Також обговорювалися проблеми, пов’язані з незалежністю суддів, доступом до правосуддя та виконанням вироків, і наголосив на важливості міжнародного співробітництва для забезпечення справедливості.

Артем Філіп’єв, виступаючи з темою “Верховенство права та економічна ефективність: протистояння чи взаємозалежність?”, зазначив, що правова система повинна забезпечувати стабільність та прогрес у суспільстві, але також має бути ефективною з економічної точки зору. Спікер висловив думку, що підтримка верховенство права вимагає додаткових економічних ресурсів, що в довгостроковій перспективі завжди вигідно.

Модератором панельної дискусії була Ольга Балацька, кандидатка юридичних наук, доцентка, керівниця проєкту “Права людини в ЄС”, директорка Навчально-наукового інституту міжнародних відносин та національної безпеки НаУОА.

Фото Анни Клокової