Основні права і свободи людини в ЄС

Проєкт “Human rights in the EU” продовжує свої активності у новому навчальному році. В межах нового навчального курсу “EU Citizenship Rights: casestudies” буде розглянуто загальні принципи громадянства ЄС та основні питання його розвитку в європейських країнах. Під час курсу слухачі дізнаються як реалізується право на голосування, навчання, право на працю або проживання в країнах ЄС. Навчальний курс надає детальний огляд та аналіз актуальних питань судової практики ЄС, її імплементації в національних правових системах країн-членів ЄС.

Під час лекції було розглянуто Загальну декларацію прав людини (1948 року) та розвінчано поширені міфи щодо забезпечення прав людини.

Міф 1. Захист прав людини справа держави.
Спростування: Забезпечення права – функція держави, але дотримання та захист прав, багато в чому залежать і від суспільства та самої людини.

Міф 2. Права людини не потребують закріплення.
Спростування: Це юридична конструкція, яка закріплює гуманістичні ідеї на рівні міжнародних стандартів та механізмів і потребує гарантій захисту.

Міф 3. Права людини абсолютні.
Спростування: Єдиними абсолютними є свобода від катувань та свобода від рабства. Права можуть бути тимчасово обмежені за певних обставин. Тюремне ув’язнення обмежує значну кількість свобод, а пандемія Covid19 примусила весь світ сидіти вдома та пересуватися за чітко визначеним правилами.

Питання інтеграції України до ЄС починається з обізнаності кожного з нас – тому залишайся з командою проєкту HREU, щоб дізнатися більше цікавої та важливої інформації.